wtorek, 20 września 2016

Bananowo-kokosowe ciasto jaglane

Każdy kocha desery❤ 
A jeśli  możemy cieszyć się pysznym smakiem zdrowszych wersji, bez dodatku niezdrowego tłuszczu, cukru, mąki to już totalny wypas 👌🏻 

Dzisiaj podsyłam przepis na przepyszne, słodziutkie ciasto, które nawet nie wymaga pieczenia !
Składniki są tak podstawowe, że chyba każdy z nas posiada je w swojej kuchni😊
Kasza jaglana, mleko, banany, kokos, olej kokosowy
→to główne składniki z których można wyczarować to cudo ❤
Dodatkowo zrobiłam coś, co przypomina a'la FIT karmel z orzeszkami !  Sztosik !


Składniki
  • 140g suchej kaszy jaglanej
  • niecała szklanka mleka
  • ok 1,5 szklanki płynu (u mnie pół na pół mleko z wodą)
  • 140g słodkiego banana
  • 20g wiórek kokosowych
  • 15g oleju kokosowego
  • ewentualnie można dodać jakieś słodzidło, ja już nic nie dodawałam

    Kasze dokładnie płuczemy a następnie gotujemy do momentu, aż będzie bardzo gęsta(trzeba uważać aby nie przypalić) Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodajemy rozgniecionego banana, wiórki oraz olej. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wybranej formy (całość musi być naprawdę gęsta)



    Karmel
  • 150ml mleka
  • 4 łyżeczki erytrytolu
  • łyżeczka masła orzechowego
  • kilka migdałów
  • łyżeczka słonecznika

    Mleko gotujemy wraz z erytrytolem pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i kontrolując aby się nie przypaliło (potrwa to kilkanaście minut)
    Gdy mleko będzie już gęste, dodajemy masło orzechowe  i nadal gotujemy. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji dodajemy pokrojone migdały, słonecznik (oczywiście można dodać dowolne inne orzechy, bakalie lub całkiem pominąć)
    Całość wykładamy na wierzchu wcześniej przygotowanego ciasta i umieszczamy w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz