poniedziałek, 30 stycznia 2017

Sernik OREO





Chyba każdy zna i kocha ciasteczka OREO ! No przynajmniej większość z nas  😀 Ja zdecydowanie należę do  fanów tych pysznych,  czarnych ciasteczek z białym kremem w środku !
Wszystkie czekolady, batoniki, cukierki, ciasta, ciasteczka, dosłownie wszystko co ma napis OREO wiem że będzie dobre 😁

Ostatnio w weekend postanowiłam przygotować dla rodzinki jakiś dobry serniczek. Początkowo w planach miałam karmelowy, ale gdy ujrzałam na półce w sklepie OREO to wiedziałam że to nie jest przypadek😂 Karmelowy zrobię innym razem 😊

Wyszedł REWELACYJNY ! Wysoki, równiutki, aksamitny,  dosłownie rozpływający się w ustach !


Składniki :
tortownica o średnicy 24cm

Spód:
  • 120g  biszkoptów
  • 20g naturalnego kakao
  • 20g wiórków kokosowych
  • 70g roztopionego masła (jego ilość będzie zależała od tego jak sucha masa nam wyjdzie, może okazać się że będzie potrzeba użyć go więcej lub mniej)
  • łyżka nutelli (nie jest konieczna ale polecam dodać:D )
Biszkopty dokładnie rozdrobnić na pył, dodać kokos, kakao, nutellę i masło i dokładnie wymieszać (powinna powstać lekko mokra konsystencja, delikatnie lepka )    Całość równo rozprowadzić po tortownicy, starannie ugniatając aby wszystko ładnie się ubiło. Wstawić do lodówki i zająć się warstwą serową.

Edit.
1. Jeśli całość nadal będzie sucha, a nie chcecie używać więcej masła to można dodać z 2-3 rozkruszone ciasteczka oreo lub troszkę więcej nutelli
2. Jeśli całość będzie wydawała się za mało słodka, to
można dowolnie dosłodzić


lub
  • 150g ciasteczek (oreo lub innych dowolnych)
  • 40g roztopionego masła
Ciasteczka dokładnie rozdrobnić i połączyć z masłem. Dokładnie rozprowadzić na dnie tortownicy.

  














     

Warstwa serowa


  • 1kg twarogu (ja użyłam takiego  z wiaderka)
  • 250g serka mascarpone
  • budyń waniliowy 
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • ok 3/4 szklanki cukru (można dodać więcej/mniej zależy jak słodkie serniki lubimy)
  • duża paczka OREO (176g) lub innych ciasteczek <kilka ciastek zostawić do dekoracji>

    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, aby nie było żadnych grudek (należy pamiętać że serników nie można miksować zbyt długo ponieważ łatwo się napowietrzają, przez co mogę powstać nierówności po upieczeniu )
    Masę przelać na wcześniej przygotowany czekoladowy spód,  delikatnie uderzyć formą o stół aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza. Powbijać kawałki ciastek i wstawić do nagrzanego piekarnika (150stopni z termoobiegiem) na ok 45-50min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na min 1h. Wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc )

    Wierzch:
  • 330ml śmietany 30%
  • 2łyżki cukru pudru

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie wykładamy na górę oraz boki ciasta. Ozdabiamy i gotowe :)
    SMACZNEGO ! 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz