środa, 15 lutego 2017

Kokosowe ciasto na kruchym spodzie




Zdecydowanie fani kokosowego smaku pokochają ten deser! Dosłownie smakiem przypomina batoniki Bounty 😀 Mmmm kokosowe niebo 😍😍
Kruchy, owsiano-kokosowy spód, bananowo-czekoladowy krem, orzeszki i obłędnie kokosowa  chmurka !



Składniki:
Forma do tarty o średnicy 23cm

 Spód:
  • 120g płatków owsianych
  • 15g otrębów 
  • 15g wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • łyżka miodu

    Płatki, otręby i wiórki zmielić w blenderze a następnie połączyć z jajkiem, proszkiem do pieczenia i miodem. Ciasto umieścić  na ok 20min w lodówce a następnie równomiernie rozłożyć na dno naczynia. Piec ok 15-20min  w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (jednak najlepiej dostosować temperaturę i czas do potrzeb własnego piekarnika)  a następnie wystudzić.

 Warstwa czekoladowo-bananowa

  • 200g banana
  • 20g kakao
  • część płynna mleczka kokosowego (część stała będzie potrzebna w dalsze części)
  • 80g posiekanych orzeszków (można dać mniej lub więcej)

    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie gotować na małym ogniu do momentu aż znacznie zgęstnieje.

    Gotowy krem (może być ciepły, ale nie gorący!) rozsmarować na wcześniej przygotowany kruchy spód i posypać posiekanymi orzechami.

 Warstwa kokosowa
  •  Puszka mleczka kokosowego (część stała)
  •  ok 120g wiórek kokosowych (można dać więcej 😈😍)
  •  miód (lub inne słodzidło)

    Mleczko ubić mikserem, powoli dodając miód. Następnie wymieszać z kokosem. Gotową masę rozprowadzić na wierzch ciasta.

    Posypać delikatnie kokosem, orzeszkami oraz dobrą, gorzką czekoladą.
    Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz